Menu

İş Kazası & Olay Haritaları

Bu yazım da ”İş Kazası & Olay Haritaları” oluşturmanın öneminden bahsedeceğim. İş kazaları, maddi hasarlı olaylar ve ramak kala olaylar firmaların önüne geçmek istediği konuların başında gelir. İş kazalarını, maddi hasarlı olayları ve özellikle ramak kala olayları aşağıya çekmek için yoğun uğraşlar verilir. Bir çok farkındalık çalışmaları yapılır. Eğitimlerin önemi ortaya çıkar. Firma kültürü dediğimiz yapı gelişir ve kalite de bu seviyede iyi hale gelir.

İş kazaları, maddi hasarlı olaylar ve ramak kala olaylar firmalar da maddi ve manevi olarak büyük etkiler bırakır. Üretimin devamlılığı ve verimlilik üzerine olumsuz etkiler yaratır. Bu konuyla ilgili bir çok araştırma bulunmaktadır. İş kazalarının ülkemiz de yoğun yaşandığını görmekteyiz. Bu sebeplerden dolayı da konunun üzerinde çok daha fazla durmamız gerekmektedir. Çünkü bu konu bir çok olumsuz sebebin alt yapısını oluşturmaktadır.

İş kazaları ve ramak kala olayları azaltmak için farklı çalışmalar yaparız. İlerisi için planladığım yazılarda detaylı bir şekilde bu konulara değineceğim. Bir kaç örnek verecek olursak; Risk analizlerinin oluşturulması, düzeltici faaliyetlerin başlatılması, talimatlar oluşturulması, teorik ve pratik eğitimler verilmesi, takip formları, planlar, farkındalık çalışmaları ve bunlarla birlikte özel hazırlayacağınız dokümanlar olabilir.

Konunun özüne dönecek olursak iş kazalarını üst yönetime ve personellere anlatma çalışmalarından biri de kaza haritaları oluşturmaktadır. İş kazası yaşanması halinde çalışanların tehlikeler karşısında algı düzeyleri bir anda maksimuma gelir. Zamanla bu algı düzeyi düşer. Algıyı düşürmemek için de özellikle sürekli hatırlatmalar ve görsel çalışmalar yapmak gerekir. Aylık raporlar yayınlayabiliriz. Kaza sıklık hızı ve kaza ağırlık oranlarını raporlar da sunabiliriz. Personellere sürekli ve tekrarlı farkındalık eğitimleri verebiliriz.

Kaza haritaları da bu raporlar arasında güzel bir görsellik sağlar. Kazalara karşı algı seviyesini düşürmez ve sürekli önleyici faaliyetler alınması konusunda tetikleme yapar. Risk analizleri ve ramak kala olay bildirimleri büyük önem kazanır. Burada yapacağımız en önemli faaliyet de personellere olumlu veya olumsuz çok hızlı dönüş yapmaktır. Kaza haritaları ile birimler arası yarışmalar yapılabilir. Çalışanlar arasında tatlı çekişmeler yaratır. Sizlerde yazıda belirttiğim gibi çalışmalar yapabilirsiniz.

Örnek kaza haritaları:

Beğen  
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir